Вашите пари в чужбина

Това може би е най-болезнената част за един пътешественик или поне за нас. В повечето случай всеки един от нас заплаща определена комисионна при теглене на пари от банкомат, кеш-бек или заплащане чрез ПОС на търговец. Разбира се има много банки и всяка една от тях има собствени тарифи и такси за теглене и плащане в чужбина. Вашата главна задача е да проверите тези такси и да предприемете нужните стъпки преди да е станало твърде късно. Има няколко златни правила който трябва да знаете, когато извършвате разплащателни операции по света.

Долу написаното се отнася само за дебитни карти.

Когато плащате в чужбина често бивате питани дали искате да платите в Български Лева или местна валута. Вашият отговор винаги трябва да е, че искате да платите в местна валута. Тоест ако се намирате във Замбия и ви попитат дали ще платите в Замбийски Квача или Български лева кажете, че искате да платите в местна валута т.е. Замбийски Квача. Ако кажете, че искате да платите в Български лева това би означавало, че чуждата банка/търговец ще обмени парите ви и то при ужасен обменен курс. Казвайки, че искате да платите в местна валута вашата банка ще обмени парите ви по международният курс на VISA/MasterCard който в повечето случай е перфектен. Отново златното правило е да плащате в местна валута!

Никога не сменяйте вашите пари на летището. Обменните бюра знаят, че вие се нуждаете от местна валута и затова ще ви пробутат най-нищожните обменни курсове. Друга опция пред вас да поръчате пари онлайн при по-добър обменен курс и да ги вземете щом пристигнете на летището.

Проверете каква е таксата при теглене на пари от банкомат в чужбина. Повечето банки в България удържат 5лв. + 1.5% от изтеглената сума. Все пак е добре да проверите за да не останете неприятно изненадани. При плащане на ПОС на търговец не би трябвало да плащате никаква такса. Все пак някой банки си удържат 0.5%. Такса за превалутиране няма. Разбира се ако не сте доволни от тарифите може да си отворите нова разплащателна сметка в друга банка, която предлага по-добри тарифи за теглене в чужбина.

Почти всички банки в България предлагат издаване на допълнителна карта подържана от една сметка. Ако отивате във Виетнам спокойно може да заявите такава, така ще имате примерно Visa Electron и Debit MasterCard към една сметка и в случай, че нещо стане с едната ви карта ще имате на разположение още една и няма да се озовете в задънена улица.

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами