Интересни факти за Чили

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Докато пътуваме и срещаме хора от различните краища на Чили, с различна позиция в обществото, различни интереси и различни разбирания…като цяло, когато срещаме различни хора, научаваме и интересни факти за живота в Чили. Разбираме за това как живеят хората тук и какво е това, което ги интересува и движи напред. Решихме, че ще е любопитно за вас да споделим, това, което ни е направило впечатление по време на нашите пътувания и срещата ни с местните.

През първите няколко дни, гостувахме на млад мъж в столицата и дълго разговаряхме за неговите и нашите интереси. По време на тези разговори разбрахме, колко нормално нещо са земетресенията тук. Леонардо говореше за тях с такава лекота и въодошевление, че беше трудно да накарам съзнанието ми да мисли, че той не ги обича. Надълго и нашироко ни обесняваше най-честите точки на земетресения по света, показа ни и специална апликация, която има на телефона отчитаща най-голямото земетресение за деня по света. За наш интерес ни сподели, че и именно следващата ни дестинация тогава – Лос Вилос е градчето в Чили с най-честите земетресения. С усмивка ни обясняваше – защо и как се формират земетресенията там и че едва ли не, бихме могли да имаме щастието да се „поклатим“ докато сме там, за наше щастие не усетихме нищо подобно.

С интерес научихме, какво тук се брои за престъпление. Разбрахме, че при аборт, вкарват жените в затвора. Настоящото правителство на Чили се бори при узаконяването на абортът единствено и само в три ситуации: ако бремеността застрашава живота на майката; ако плодът не е цял (тук става въпрос за липсващ важен орган, както по-късно ни обясни една възрастна дама – мозък, дробове, стомах; липсата на накрайник не е достатъчна причина за аборт) и последно ако майката е била изнасилена. Направи ми впечатление как умело държавата намесва религията, когато има полза от нея. В по-късните ни срещи със местните, забраната на абортът се усети значително – семействата тук се радват на много деца – от три до шест, седем деца. За това и когато се запознаем с някой, един от първите въпроси е „Колко сестри и братя имате?“.

Преди да дойдем в Чили знаех за прочутото ароматно вино, с което се слави Чили в цял свят, знаех и за много природни изкопаеми, но преди да пристигнем в Чили не знаех, че виното тук е на такава голяма почит и далеч не ми стигаше ума да знам, че чилийското вино в Европа не е истинско и че няма нищо с ароматната и неустоима напитка, с която ни черпят тук. Винаги когато гостуваме на някой, дори и за час – два, се намира повод да се отвори бутилка вино. Всяко домакинство трябва да разполага с вино, когато има гости. Нещо подобно на Българските баби и бонбоните кръц кръц. Двамата с Антон, където и да отидем предлагаме от ракията, която баща ми ни приготви като армаган от България и се „фукаме“ и дълго обесняваме за традицията „ракия и салата“ и лечебните свойства на ракията. Открихме, че на ракията тук й казват Писко и не е на толкова висок пост на уважение, като при нас. В Чили правят от Писко, коктейл, който предлагат по заведенията и е доста обичан от младите. Тайната на коктейла е писко, прясно изциден лимон и захар – пробвахме го и мина удобрението ни. Запитахме се дали би се получило и с ракия? (Ако някой пробва моля да сподели). Редом с виното, което ни черпят хората винаги ни поднасят и домашно приготвени маслини. В почти всеки двор се намира по някое маслиново дърво и хората с радост приготвят маслинки за мезе към виното. Тайната на приготвянето на маслините е че всеки ден в продължение на десет дена им сменят водата, а след това ги държат две седмици във солена вода, някъде ги държат и по-дълго, даже и до шест месеца. Знаехме и за природните изкопаеми на Чили, но не предполагахме колко много мини има най-дългата държава в света. Северната част на страната има много мини, от които изкопават мед, алуминий, злато и сребро. Различните райони по на юг пък, отглеждат манго, авокадо, мандарини, папая и грозде разбира се. И ето от тук може би идва,прикритата гордост на Чилийците, все пак имат за свой дом най-развитата държава в Южна Америка.

Разхождайки се по улиците тук ни прави впечатление колко много улични кучета има, както бяхме споменали по-рано. Те не правят впечатление на никого и винаги са сред хората, търсейки храна, внимание или просто приятелство. Другото нещо, което често срещаме по улиците са млади хора, жонглирайки или въртящи знамена, саби или каквото могат, за да изкарват прехраната си по някакъв начин.

Нашето пътешествие едва сега започва и със сигурност ще бъде пълно с много неочаквани моменти и преживявания, но стартът, който сложихме в Чили е достатъчен да разберем колко са добри и усложливи местните и е още толкова достатъчен, за да отключи всичко позитивно в нас, за да бъде нашето пътешествие незабравимо.

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами