7 начина да се предпазите от Малария

Преди да заминем за Замбия, много наши познати и приятели ни казваха да внимаваме с болестите, които върлуват из Африка. Тогава още си мислихме, че е много опасно и че няма как да се разминеш без нова „придобивка“ в здравния картон. За мен най-голямото плашилище бе малария, от организацията с  която заминахме ни бяха снабдили с доксициклин с цел да се предпазим от малария. Дадоха ни пълен плик с антибиотика и ни казаха да го пием всеки ден в продължение на 7 месеца. Тъкмо три месеца по-рано бяхме пили същото това лекарство за седмица, тъй като прясно си бяхме набрали кърлежи от Уелс. Заминахме за Замбия по време на дъждовния период, бях чувала истории от предишни доброволци как комарите на свечеряване излизат на облаци от короните на дърветата. Антон още от самото начало бе решил да не взима антибиотика казвайки „нямам намерение да си развалям черният дроб“ , а аз го приемах за 3 дни. Точно толкова ми отне да осъзная, че няма нужда да се лекувам от нещо, което нямам, всички знаем, че ваксина против малария няма и че тези лекарства само потискат симптомите на коварния вирус, но не го и церят. Човек се заразява с малария, от ухапване от комари носители на вируса, които пък обикновено се навъртат около места със застояла вода, през дъждовния период те са много, излизат при свечеряване и бродят по цяла вечер. Как всъщност се предпазвахме от комари?

  1. Сдобихме се с репелент против комари на първо място. Всяка вечер при свечеряване около 18ч. обилно се мажехме. Това предполагам не е нищо ново за вас и от тук започват нашите малки ценни съвети за предпазване от малария.
  2. Следобед вратите и прозорците винаги бяха затворени, това за нас беше се превърнало в навик, никога не пропускахме да проверим всички прозорци и винаги внимавахме за колко и колко широко отваряме вратите.
  3. Когато излизахме в раниците ни винаги се намираше място за дълъг панталон и връхна дреха с дълъг ръкав. Много важно е колкото е възможно по-голяма част от тялото да е покрита. Мога да ви уверя, че е много трудно да се облечеш колкото е възможно повече при температура 30+ градуса, също толкова трудно е да станеш 3 през нощта, да се изтъркулиш изпод мрежата над леглото ти, да се облечеш отгоре до долу за излизане, да отидеш до външната си тоалетна, да се съблечеш и пак да си легнеш. Досадно е, но се превръща в навик.
  4. Много от вас може би ще са изненадани, но нашата най-голяма защита срещу комарите бе чесънът. Той отделя миризма неприятна както за хора, така и за комари, затова се възползвахме от този факт. Винаги се снабдявахме някак си с чесън, който е скъп и трудно откриваем в Замбийската провинция. Със сигурност не е било приятно за околните чесновия облак, който се е навъртал около нас, но чесъна беше наш пръв помощник и приятел в борбата с комарите.
  5. Другото, което ще ви изненада и което използвахме беше лайм. Той има силна миризма, която не се харесва на коварните насекоми и която ги кара да бягат. За наш късмет имахме дърво в двора, често се катерихме и се сдобивахме с килограм-два. Вечер стояхме спокойно на верандата си около огъня докато готвим, като изстисквахме лайм навсякъде около нас, понякога дори и върху нас. Ако не разполагате с лайм, може да използвате и лимон, ще ви свърши същата работа.
  6. Много хора знаят за тайните свойства на алоето, но мнозина сигурно не знаят, че то играе ролята на естествен репелент. В много Африкански страни, включително и Замбия, чудното растение е често срещано. Винаги, когато имате такова растение около вас, може да откъснете листо и да се намажете с отделящата се течност, която също служи като страхотен противник на комарите.
  7. За тези от вас, които заминават за по-дълго на места с комари може би ще е от полза да знаете, за лимоновата трева. Тя се намира сравнително лесно и е добре да я засадите около къщата в която ще отседнете, може да бъде засята и в саксии. Тревата излъчва миризма, която също не се харесва на комарите.

Използвахме тези наши знания и те ни предпазиха от малария на 100%, иска се постоянство и отговорност, за да се предпазиш, но когато знаеш слабите места на комарите ги атакувай точно там. Съветваме ви да използвате горе-споменатите методи, за да се предпазите и вие успешно като нас, без лекарства и без допълнително затормозяване на организма.

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами