Съвети за екипировка

Преди време изобщо не си давах сметка колко важна част заема екипировката в едно пътуване. Подценявах обувките, раницата, дрехите, спалните чували и шалтетата. Вероятно съм си мислил, че това са пари пръснати на „вятъра“ и можеш да минеш без екстри. Всъщност в това отношение съм бил прав и с гуменки може да изкачиш вр. Вихрен на гърба може да сложиш одрасканата с химикал раница от училище а за блуза нещо вълнено, което тежи около 1.5кг и пак да си скиташ наляво-надясно. Обръщайки се назад това описание описва мен и Пламена в далечната 2012г. Маратонки, раница от училище, вълнен пуловер готов да поеме като гъба всичкият дъжд, които се изсипва над теб а за спални чували и шалтета да не говорим. Резултатът беше мокри крака, болежки в гърба и около няколко часа директна слънчева светлина необходима да изсушим себе си както и прогизналите ни дисаги.

С времето решихме, че е време да сложим край на тази аматьорщина и започнахме да се оборудваме леко по леко. Това не се оказа лесна задача тъй като екипировката е скъпа. Отне ни доста време и дори години да се сдобием с хубави обувки, раници, спални чували, шалтета, палатка, непромокаеми якета, панталони и т.н. Честно да си кажа разликата е голяма. Например сега ако вали дъжд Антон и Пламена не трябва да се крият под дърветата или да се надяват вятърът да не счупи чадърът им а може просто да се доверят на екипировката си.

В следващите редове ще споделя знанията, който аз и Пламена имаме що се отнася до екипировка.

Чорапи – Много важен елемент от вашата екипировка. Това, което съм забелязал, е че хората подценяват чорапите. Сега ще ви изброя няколко причини, защо това е огромна грешка. Хубавите чорапи са вълнени и са страхотен изолатор, който ще ви държи топло на краката през зимата и ще ги охлажда през лятото също така ще абсорбират значително количество влага и няма да усещате краката си мокри дори когато чорапите са, това е благодарение на специална тъкан, която усвоява влагата. Много от чорапите произвеждани днес са устойчиви на миризма и са анти-бактериални. Това означава, че няма да се налага да перете чорапите си всеки ден, което ви дава огромен плюс при дълги пътешествия. Друг плюс на качествените чорапи, е че са в състояние да изсъхват значително по-бързо в сравнение с обикновените. Златното правило, е че винаги трябва да се оглеждате за  вълнени чорапи. Не се заблуждавайте с памучни, който ще изпотят краката ви и ще се окажете със студени и влажни крака, без значение колко качествени са обувките ви.

Обувки – Обувките са едни от най-добрите ви приятели при едно пътуване. От тях може да зависи колко километра ще извървите за един ден било то на каменист или мокър терен. Има някой основни елемента който правят една обувка качествена.

Може би най-важният фактор е обувките да са водоустойчиви. За тази цел на тях трябва да пише GORE-TEX. Това е мембрана, която е водоустойчива и дишаща. Второто по-важност по мое мнение е обувките да са високи т.е. да пазят глезените технологията е известна като high-cut/high-top. Това ви дава възможност да бъдете по-бързи и по-сигурни на неравни и каменисти терени. Многократно обувките са ме спасявали от подут и навехнат глезен, което би ме „върнало“ назад с дни а в някой случай и седмици. Задължително питайте продавача колко тежи чифтът обувки понеже много онлайн сайтове не упоменават тази изключителноo важна подробност. Ориентировъчно чифт обувки не трябва да тежи повече от  700-800 грама. Не на последно място е хубаво обувките да имат гумена защита както отпред така и отзад това ще предпази пръстите на краката както и ахилеса при евентуален сблъсък на кракът с камък или друг твърд обект.

Жокер  – повечето туристически обувки не отговарят на номерацията на известните производители на маратонки и обувки. Затова поръчайте с един или два номера по големи. Сегашните обувки който имам са 45 и половина а по принцип нося 44.

Панталони – При панталоните златното правило е да са леки, бързно съхнещи(quick dry), водо и  ветроустойчиви. Разбира се панталони, който са предназначени за зимни условия ще тежат малко повече, понеже повечето от тях са с вградена термо изолация. Независимо от това те трябва да са бързо съхнещи. За летен климат намерете панталони, който не привличат слънчева светлина. Това са така наречените (Solar Shield trousers) по този начин няма да усещате жегата и пуснатите крачоли ще ви защитават от влечуги и насекоми. Добре е панталоните да бъдат водоустойчиви или поне трудно пропускливи за да сте спокойни по време на дъжд.

Тениски – Тениските трябва да са леки, бързо съхнещи и да имат способността да дишат. Аз лично ползвам тениски който са 100% полиестер, защото те покриват горе изброените характеристики. Ползвам ги в летни и зимни условия и досега съм нямал проблеми. Вълнените тениски са добър избор според мен обаче е добре да се насочите към тях при посещаване на райони с значително по-ниски температури. Имайте в предвид, че вълнените тениски ще изискват повече време в сравнение с полиестерите що се отнася до съхнене. Друга опция пред вас е да сложите и вълнени и полиестерни тениски в раницата.

Якета – С Пламена винаги носим по 2 якета в раниците си съответно едното по-дебело от другото за по екстремни климатични условия. Примерно ако програмата ви включва покоряване на връх с височина по-голяма от 3000 м., е добре да не разчитате само на пролетното си яке или ако планирате пренощуване на открито където температурите рязко падат през нощта пак ще ви е необходимо такова. Изборът от якета е голям. Най-често те се разделят на ветроустойчиви, водоустойчиви, изолиращи и три в едно якета.

Ветроустойчивите якета ще запазят топлината, която вашето тяло излъчва като по-този начин студеният и неприятен вятър няма да ви „жули“ през цялото време. Те тежат от порядъка на 150-200 грама.

Водоустойчивите якета имат някой особености, който е хубаво да знаете. Якетата са различни и могат да „поемат“ различен обем вода в зависимост от техният клас. Производителите описват колко водоустойчиво е якето в “mm” – като това е мярка колко водоустойчив е платът, от което е направено якето. Пример: В случай, че на вашето яке пише 10,000 mm това значи, че вие може да сложите квадратна тръба с вътрешни размери 1“х 1“ над парче плат и да я напълните с вода до височина от 10, 000 mm ( 10 метра ) преди водата да започне да изтича през тъканта съответно колкото по-голяма е цифрата толкова по водоустойчива е тъканта.

0mm – 1, 500mm – водоустойчиво яке, което ще издържи на много лек дъжд.

1,500mm  – 5,000mm – водоустойчиво яке, което ще издържи на нормален дъжд.

5,000mm – 10,000mm – водоустойчиво яке, което ще издържи на много силен дъжд.

10, 000mm – 20, 000mm – водоустойчиво яке, което ще издържи на изключително силен дъжд.

Жокер – винаги купувайте якета, който са дишащи. В повечето случай трябва да има ципове под мишниците и когато почувствате, че започвате да се потите просто отворете тези ципове. Това ще позволи на вашето тяло да започне да „диша“ . В противен случай ще се изпотите и ще имате чувството, че вашето яке е поддало на дъжда.

Раници – Най-добрият ви приятел за мен е раницата. Хубавата раница ще ви позволи да изминавате по-дълги дистанции и да се чувствате винаги готови за нови дестинации и предизвикателства. Сега си спомням моята стара раница, с която направих много трипове и се питам как съм издържал и как съм изминавал по 30 км. на ден с нея на гърба ми! Ще си позволя да цитирам Пламена „живота ми за 6 месеца е в тази раница“ веднъж беше казала тя на служител на авиокомпанията за да не и се налага да изхвърля част от багажа си. Служителката се сломи пред тези силни думи и я пусна на самолета без да доплаща допълнителна такса. Да се върнем обратно на темата.

В днешно време изборът откъм раници е голям. Най-добрата ви опция е да купите раница която е с “back adjustable system” т.е. да може да я регулирате според дължината на вашият гръбначен стълб. По този начин раницата буквално ще „заспи“ на гърба ви. Другата важно нещо, за което трябва да гледате е раницата да има регулируем колан за кръста ( adjustable hip-belt) . Това ще позволи сами да избирате колко процента от тежестта искате да пада на кръста ви и колко на раменете. Колкото по-стегнат е регулируемият колан на кръста толкова по прибрана ще е раницата към гърба ви и съответно по-удобна. Раницата задължително трябва да има охлаждаща система на гърба, която ще позволи въздухът да влиза и излиза без да се изпотявате в противен случай при едно изпотяване и при лек ветрец има голяма опасност да настинете.

Жокер – Раницата ви трябва да има поне 2 външни джоба. Там ще може да складирате аптечка, нож, вода, храна, карта, компас като цяло неща от първа необходимост. В противен случай всеки път когато се нуждаете от тези неща, ще трябва да разкопчавате раницата си и да вадите какво ли не докато се доберете до нужният предмет. Ако раницата има вградени ластици още по-добре, защото там ще можете да закачите вашите шалтета.

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами