Хепатит А,Б и много други

Хепатит А е важна ваксина, която трябва да заема място във вашият здравен паспорт особено при посещeнието на райони, където хигиената не е на ниво. Тя се разпространява при консумирането на замърсена вода или храна. Бият се две дози. Първата доза дава защита до 1 година, след което, ако искате да придобиете имунитет за 10 години трябва да си биете и втората доза, но не по-късно от година след като сте си били първата доза. Пример: На 01.01.2016 си бия първата доза, ако искам да придобия имунитет за 10 години трябва да си бия втората доза след 01.06.2016 и преди 02.01.2017. С Пламена не се съобразихме с тази подробност и сега заминаваме за Южна Америка без Хепатит А. За съжаление ваксината не беше налична в България, когато се нуждаехме от нея.

Хепатит Б се предава по кръвен и полов път. Ваксината се състои от 3 дози.

Коремен тиф – подобно на Хепатит А този вирус се предава от консумацията на замърсена вода или храна. Една инжекция дава защита до 3 години. Хепатит А и коремен тиф може да бъдат бити заедно.

Бяс – Предава се чрез ухапване или слюнка попаднала върху открита рана. Ако пътувате в отдалечени и откъснати райони, където медицинската помощ е трудно достъпна е изключително важно да имате ваксина против бяс. В противен случай, ако след ухапване или инфектиране не се бие ваксината до няколко часа следва най-лошото. Избягвайте да си играете с местни животни, дори когато изглеждат мили и невинни, те могат да бъдат носител на вируса.

Малария – Няма ваксина за Малария. За да се предпазите от тази болест има много начини включващи както хапчета, така и по нетрадиционни методи. За повече информация прочетете статията на Пламена „Как да се предпазим от Малария“ ТУК.

Съществуват много и различни видове ваксини, които е невъзможно да бъдат описани тук. Някои от ваксините се бият още при раждане или в процеса на подрастване. Проверете добре вашият здравен паспорт преди да предприемете каквито и да е стъпки. Преди да тръгнете за вашата дестинация проверете кои са задължителните ваксини и се погрижете за тях. Успех!

Ваксините не предпазват организма ни на 100% затова ние като пътешественици трябва да се стараем да спазваме някои от златните правила при пътуване в страни, където хигиената е слаба. Кликнете ТУК за да прочетете нашите съвети при пътуване в страни от „третия свят“ и не само.

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами