Невероятният талант на един Замбиец

Беше поредният ден, в който имахме среща с нашите младежи. Мисля, че говорихме за СПИН. След като приключихме, внезапно няколко от момчетата изчезнаха и се втурнаха към местна къщурка. „Какво им става на тези хора?“ – си казах аз и „За къде са се разбързали?“. След около 5 минути те се завърнаха с една кофа пълна с риби.

Не ги е срам! Как може да хващат риба по време на забраната и след това да се оплакват, че нямало риба беше първото нещо, което ми мина през ума. Дадоха ми да подържа една от рибите и след като я взех не почувствах нито миризма нито обичайната рибена слуз. Попитах дали е изсушена или препарирана, тъй като Замбийците владеят до съвършенство това изкуство, а те избухнаха в смях. Оказа, се че рибите са от дърво и човекът живеещ в къщурката ги прави. Рибите изглеждаха невероятно, толкова добре бяха направени, че нямаше как човек да не ги помисли за истински. Веднага поисках да се срещнем с местният майстор, за да разбера как точно работи и какви инструменти използва. Ето, че вече говорих с него и просто не можех да повярвам на очите си, та той използваше само молив, четка, бойчки, шкурка, мини-трион и малка брадвичка. Останах стъписан. Как е възможно човек да направи нещо такова само с тези инструменти? Не можех да повярвам и попитах няколко пъти дали наистина не използва някаква машина или нещо от сорта. Не, не и не се чуваше от всеки ъгъл.

Мистър Муме живее на остров отдалечен навътре в езерото Банглуелу и се занимава главно с това. Той прави риби, тарамбуки, рисува картини и предполагам още много неща свързани с изкуството. На 2 месеца си идваше за по няколко дни или седмици в зависимост от поръчките и след това пак заминаваше. Всеки път, когато беше там отивах да го видя понеже е не само страхотен майстор, но и човек. Не говореше много, но и нямаше нужда той казва всичко с ръцете си и нещата, които твори. Всеки път, когато се взирам в рибата и тарамбуката, която той направи за мен въздишвам тежко и се възхищавам на този гениален човек. Точно преди да заминем за България ми каза: „Пази тази риба, защото е много специална. Покажи я на твоите приятели и роднини и им разкажи за моята дарба“ Точно тези негови думи отново се появиха в съзнанието ми днес и ме подтикнаха да напиша тази кратка история.

IMGP0077 (Copy) (Copy)
Мр. Муме дава на Пламена завършената и така мечтана истинска Замбийска тарамбука
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Тигрова риба от Мр. Муме

Повече снимки в фейсбук страницата ни ТУК!

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.