Първа среща с Чили – Сантяго

Сантяго ни посрещна потънал в облаци и такъв си остана през целият ни престой в града. Часовата разлика между България и Чили е 7 часа, така че през тези първи няколко дни ни беше трудно да бъдем адекватни. Разгледахме и видяхме, колкото е възможно в предвид състоянието ни и това, че ни отне цял ден, за да вземем виза за Боливия, но за това малко по-късно. Сега искаме да ви разкажем за нашата първа среща с Чили, а именно Сантяго.

Още на летището ни „грабнаха“ нахални таксиметрови шофьори, които ние така любезно изслушвахме, предлагащи евтини за тях транспортни услуги срещу 10-15 долара на човек. Не се хващайте, това е възможно най-скъпият вариант пред вас. За щастие бяхме предварително подготвени и знаехме за автобусът, паркиран точно пред изхода на летището – Centropuerto, който само срещу 4 долара ни откара до центъра на града. Обменете не повече от 10-15 долара на летището, тъй като има такса обслужване 1.5 долар и много ниски курсове.

Сантяго е огромен мегаполис с население от 6.5 милиона, намиращ се в центъра на Чили. Градът е заобиколен от Андите, които за съжаление не можахме да видим, заради облачното време. Още с влизане в града почнахме да усещаме различна атмосфера и настроение. Първото, което ни направи впечатление бе колко много са бездомните кучета и как умело се вписват в забързания живот на чилийските столичани. За щастие не са агресивни и на никого не правят впечатление. Пътуването с метро си беше чисто приключение всеки път, когато трябваше да го използваме. Цената на билетите се формира от това в колко часа се качваш. Ако използвате метрото в час пик, то се пригответе да платите повече от редовната цена на билета. Возейки се, винаги срещахме по няколко музиканти , които също като бездомните кучета оставаха незабелязани от никого, освен от нас. Прикачваха се от спирка на спирка и радваха българското ни любопитство с латино ритми, а там където се събираха повече музиканти си сформираха и оркестри.  На излизане от която и да е метростанция може да си закупите домашно направени лакомства. Младежите на Чили приготвят различни изкушения – сандвичи, мъфини, бисквитки, фахитас, даже и курабийки с марихуана. Някои от тях постилат по тротоарите одеала, които обсипват с различни хващащи окото неща – обеци, гривни, медени съдове, шалове, шапки и ръкавички, както и още сладкиши, грижливо и примамливо подредени в кошници. В Сантяго се намира най-високата сграда в Южна Америка. Носи името Гран Торе Сантяго и със своите 62 етажа, се издига 300 метра над града.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Гран Торе Сантяго

С времето, с което разполагахме не успяхме да видим много забележителности – музеят Белас Артес, Катедралата Сантяго и нямаше как да не отделим време и на хълма Сан Кристобал, който така се величествено извисява над града. На върха на хълма се намира статуя на майка Мария, която допълва красотата на столицата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Сан Кристобал

Нямахме търпение да излезем от Сантяго, за да може да се впуснем в нашето Южно-Американско приключение. Искахме час по-скоро да се отдалечим от шумът на големият град и да опознаем местните и тяхната култура. Все пак нали това е целта на нешето пътешествие.

Ако имате въпроси относно пътуване и транспорт в Чили – свържете се с нас!

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.