27 интересни факта за Боливия

Трудно е да обобщим всичко интересно, което ни е пленило или направило впечатление в Боливия. Тази страна пъстра на хора, култура, храна, шапки, поли, необикновени преживявания, не често задавани въпроси, пълна с цветове, миризми, високи планини, студени нощи, а сега заела място и в нашите сърца.

Ето и няколко от нещата, които са ни направили по-специално впечатление в Боливия:

 1. Боливия е една от малкото държави, които имат две столици – Сукре – официалната столица и Ла Паз – административната столица на Боливия и най-високата столица в света с надморска височина – почти 4000 метра.
 2. Когато си търсим стая за спане, винаги се включва в описанието на стаята топла вода, но факт е че топлият душ в Боливия си е жив лукс и се случва рядко.
 3. Местните са свикнали возенето на стоп винаги да се заплаща.
 4. На всяка улица в по-голям град ще намерите поне няколко аптеки, фризьорски салони, адвокатски кантори и зъболекари. Независимо в кой град се намираме в Боливия тези няколко офиси/магазини, винаги ги срещаме в изобилие, незнайно защо.
 5. В Боливия винаги има време за фиеста. Местните обичат фиестите, които заемат голяма част от културата им. Често насред улицата сме срещали група хора следвани от оркесър, празнувайки нещо. Не е рядкост и да срещнем няколко човека издигнали пластмасова кукла на някой светия, последвани от много други хора и разбира се оркестър.
 6. За нас Боливия е държавата на шапките. Всеки път когато излизаме на улицата, сякаш сме на необявена изложба на шапки. Обикновено черни със широка периферия. Деца, млади, стари, мъже и жени винаги носят шапка независимо от облеклото си.
 7. Често в нашите статии сме споменавали изобилието от храна, което срещаме на улицата. Всеки ден в Боливия е възможно да открием нова храна или плод. Голяма част от жените изкарват прехраната си като приготвят различни сокове, фрешове, сладки изкушения и тестени лакомства и ги продават на улицата. Друга голяма част изкарват маса и газова бутилка и приготвят обяд отново на улицата. Голяма част от Боливийците както и ние обядваме по улични ресторанти, които предлагат супа, основно ястие и сок за около 3-4лв. Може да откриете тези ресторанти на всеки ъгъл, дори и в най-малкото село.
 8. В този ред на мисли – един от районите на Боливия приготвя супа от котки (спокойно, не сме опитвали).
 9. Боливия е най-бедната държава и една от държавите с най-ниска престъпност в Южна Америка.
 10. Голяма загадка за нас е, но все пак искаме да споделим. Често на някои от пазарите в Боливия сме намирали да продават припарирани новородени или недоизносени лами. Никога не сме питали защо ги продават и за какво евентуално биха могли да служат
 11. Често, когато сме пътували за даден град на 200км от нас и питаме за цената на билета и ни казват 30 боливианос, но когато попитаме за град в същата посока, за който ни трябва същият автобус, но на 100км от нас цената си остава същата – 30 боливианос. Независимо за кой град пътувате, цената на билета се определя от цената на билета на крайната дестинация. Нещо много изнервящо за нас и нещо с което сме опитвали да се борим – безнадеждно.
 12. Факт също е че цената на билета с автобус през уикендите е двойно или тройно по-скъпа от цената на същият автобус и същата дестинация през седмицата.
 13. Малко са пътищата в Боливия, които са асфалтирани. Повечето са черни и прашни пътища. Това е защото всички пътища се намират в планината, ето защо 200км в Боливия се изминават за 6-7 часа.
 14. Най-често задаваните въпроси от Боливийците към нас са: Какви животни имате в България?; Колко часа пътувахте от Европа до тук?; Какво е времето в България?; Какви плодове и зеленчуци отглеждате?
 15. Боливийците не разбират и някак си не приемат идеята да пътуваме на стоп. Винаги, когато сме питали случайни минувачи „Кой е пътят за Сукре?“ (примерно), те винаги са ни посочвали автогарата или са ни давали насоки да стигнем до там. Обикновено този наш въпрос е приключвал с „отиваме пеш“, което те възприемат много по-добре и по-нормално и след 10 минутно „лутане“ най-накрая получаваме отговорът, който сме искали.
 16. Минералната вода и Кока Колата в Боливия са на една цена.
 17. Президентът на Боливия е забранил веригата McDonalds и сега няма нито едно тяхно заведение.
 18. Всеки в Боливия почита листа от кока. За шофьорите е нещо, без което не могат. До сега не сме виждали шофьор, който да не дъвче листа от кока. Всеки един боливиец може да ви каже за лечебните свойства на коката при: главоболие, стомашни проблеми, повръщане, диабет, ревматизъм, височинна болест и още много други. Също така се прави традиционен чай от кока, който има силата да лекува горепосочените според местните. Листата от кока се консумират сушени като листата се сабират под формата на топка от едната страна на бузата и смуче сокът, който отделят. Не се ядат!
 19. Често когато хората имат рани залепват по едно листо от кока на нараненото място.
 20. Листата от кока са забранени за внос и износ. Предполагаме, защото от тях се произвежда кокаин, но да не забравяме, че участват в производството на Кока Кола.
 21. Всички боливийци обичат Ернесто Че Гевара. Често срещаме ликът му по коли, заведения, къщи, тениски и какво ли още не.
 22. Много си обичат президента. Лошо нещо за него не сме чули – много хубав човек. Името му е изписано на много къщи както срещаме и негови плакати по магазините.
 23. Навсякъде в Боливия е изписано за кой президент да се гласува – по табели, стълбове, пътища, скали, магазини, пътни знаци, дървета и къде ли още не. Кампаниите са масивни.
 24. Боливийците на пръв поглед изглеждат студени хора. Лицата им сякаш крият нещо и в много случаи като те видят не обелват дума. Истината е че чакат ние да направим първата крачка към разговора. След това стават приятелски настроени и отзивчиви.
 25. Боливииците не лъжат! Винаги когато сме питали за цената на нещо сме получавали коректната сума. Фактът, че сме чужденци никога не е бил причина да бъдем излъгани.
 26. От всеки телевизор по улицата върви кечът и много минувачи се спират да гледат.
 27. Боливийците имат навика да „маркират територия“ където и да се намират – оживени улици, фиести, по средата на шосето и къде ли още не.

 

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.