Мачу Пикчу – Изгубеният град на Инките

Известно бе за всички, както бе и за нас, че Мачу Пикчу е топ дистинация в Перу, да не кажа и в Южна Америка. Това, което не ни бе известно е – Как може да посетим изгубеният град на Инките с по-малко пари от тези, които упоменават интернет страниците?; Дали ще успеем да закупим билети?; Колко струват билетите?; Има ли къде да спим там? и т.н.

Въпреки всички неизвестни въпроси решихме да тръгнем, а пък до където стигнем. Знаехме, че ако не може да отидем, то поне ще сме опитали.

Пристигнахме в Куско – късно следобед и задачата да намерим място за спане „в наш стил“ – евтино тоест криминално – се оказа по-трудна от колкото си представяхме. Все пак изпълнихме първата си задача и се наслаждавахме на хостел с шперплатови стени и режим на водата. Но няма да изпадам в подробности за мястото. На следващия ден ни предстоеше по-важната задача – да научим как може да стигнем до Агуас Калиентес – селцето, от което тръгва пътеката за Мачу Пикчу и дали ще можем да си купим билети и за кога.

Още рано сутринта се заехме на работа. Намерихме билетната каса пред която се бяха наредили нетърпеливо чакайки около стотина човека. Наредихме се отзад на дългата опашка и зачакахме в техния въпросителен ритъм – „ А дали ще има билети за нас, все пак в интернет пише, че има само 2500 билета на ден?“. Най-накрая дойде и нашият ред и това, което чухме от идващият глас зад касата ни изненада – „Щом нямате билети за влак или автобус до Агуас Калиентес, не може да си закупите билети. Ще трябва да си купите на място, горе билетите са неограничени.“ Тръгнахме си от касата с облекчение, сега оставаше само да разберем как да стигнем до там.

Всички тур агенции освен, че продаваха пълен пакет до Мачу Пикчу, се опитваха да ни пробутват и билети с автобус или влак с идеята, че няма никакъв друг вариант пред нас, освен да се възползваме от „любезността“ им. Предлагаха ни и по-евтин вариант, в който може да отидем до Хидроелектрика и от там да ходим до Агуас Калиентес, отново с помощта на техните услуги. В град като Куско – пренаселен от туристи е трудно да намериш местни, които могат да те насочат към правилното място за взимане на автобус до където и да е. Казвам правилното, защото в Перу за всяка дестинация си има отделна автогара. В крайна сметка случихме на няколко местни, които ни казваха едно и също място и решихме, че то е правилното.

Шест часа сутринта е, а ние с Антон крачим към гарата, така сякаш знаем на къде сме се запътили. След 30-минутна утринна „разходка“ се оказа, че сме направилното място и уговарянето за цената на билета – приключи в наша полза. А почти четири часа по-късно след спускане по стръмните завои се озовахме в Хидроелектрика – малко селце, от което много хора започват изкачването си към Агуас Калиентес по релсите на влака водещ към същото място. Топлият въздух и зеленината от която бяхме заобградени веднага донесе в нас чувството за навлизане в джунглата.

Последваха изтощителни, но панорамни 11км ходене по релсите, след които достигнахме Агуас Калиентес. Бързахме, не знаехме дали ще успеем да си купим билети преди касата да е затворила, което допълнително подсили умореният ни вид.

За наше щастие се сдобихме с билети още за следващият ден, настанихме се в единственият къмпинг, който предлагаше общината, точно в началото на пътеката и сега вече можехме да се отпуснем и нетърпеливо да чакаме за настъпващото утро.

Мачу Пикчу отвавя врати в 6ч сутринта и за да бъдем едни от късметлиите, които да му се радват без да е пренаселен, трябваше час по-рано да сме готови за изкачване. Разбира се, че не бяхме единствените на това мнение. Още в началото на пътеката имаше проверка на билети, заради която се беше оформила дълга опашка. Наредихме се и 20-тина минути по-късно, десетки хора редом с нас се втурнахме нагоре по извитата, криволичеща, камениста пътека. Изкачването ни бе около час, като постепенно пред нас се откриваха страхотни гледки под зазоряващото небе.

Ето, че най-накраят бяхме на така желаната от нас крайна дестинация – Мачу Пикчу! Там с огромна очуда открихме още една „приятна“ изненада. Пред касите за проверка се беше извила дълга като Новогодишно хоро опашка, на която трудно можеше да се проследи началото или пък краят.

Това само засилваше още повече любитството ни и нетърпението ни да разберем дали изгубеният град на Инките – Мачу Пикчу има заслужена популярност.

Влизайки се изкачихме по още стълби, които ни отвеждаха по-нагоре. Изведнъж пред нас се откри гледка спираща дъха. Гледка, която до сега бяхме виждали само по реклами на тур агенции и снимки. Гледка, която определено си запази място в съзнанието ми.

Насладихме се на откриващото се пред нас и с учуда разбрахме, че всъщност ни предстои дълъг ден. Мислихме, че градът на Инките е само това, което сме свикнали да виждаме в интернет. Уви! Мачу Пикчу е огромен комплекс, в който човек може да посети няколко отдалечени руини от които се разкриват не по-малко внушителни гледки. Първата развалина към която се насочихме преди да влезем в градът бе „Мостът на Инките“, който се намира на 20 минути от входът на паркът.

Пътеката водеща до там бе не по-малко чудесна от гледката открила се пред нас.

Разхождайки се по пътеките около градът открихме табелка водеща към „Вратата на слънцето“. 40 минути по-късно след изкачване под горещото слънце на джунглата се озовахме на една от най-високите точки на руините и се откри една друга, по-различна гледка към градът.

Починахме си и се полюбвахме на планините, които ни заобикаляха и дойде време да слизаме надолу и да разгледаме Мачу Пикчу по-отблизо.

Влизайки през портата открихме всичко необходимо за съществуването на един град. Освен много къщи, които ни учудиха с височината си, видяхме и няколко площада по които сега кротко си пасяха лами.

Изгубеният град на инките също разполага и със земеделски участъци, фонтани, дори и примитивна канализация, която за наша, предполагам и ваша учуда все още функционира.

Осем часа по-късно след много разходки и „проучвания“ из Мачу Пикчу, бяхме готови да кажем „Чао“ на едно наше сбъднато желание. Което определено дълго ще помним с пленителната красота на джунглата и представите си за един град, който преди векове е бил убежище за много хора, а днес останал като туристическа атракция.

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.