Скандално! Пингвини срещу морски лъвове

С болки къде ли не от неотдавнашното ни спускане по дюните в оазисът Хуакачина, се отправихме към Паракас с ясната цел да отидем на самотен, необитаем остров, но не и забравен от туристите,  за да видим морски лъвове и пингвини.

Паракас се оказа доста отблъскващо, бедният и скромен турист, малко градче, което някак си ни напомняше за родният Слънчев бряг. Попадайки там, освен, че се почувствахме не на място заради цените за туристи и местни, побързахме да организираме всичко, за което бяхме отишли – да посетим островите Балестас, които се намират само на 30 мин с моторна лодка от брегът.

Оказа се, че за да посетим островите трябва да закупим тур пакет от агенциите. Решихме да не действаме против нашите разбирания и да изчакаме до сутринта, като директно отидем на кеят и се пазарим за по-ниска цена, от тази, която ни бяха предлагали.

Седем часът сутринта, бяхме първите нетърпеливи туристи, които се появиха на мрачният бряг под сивото небе. Разговаряхме си със местните рибари, които току-що се бяха завърнали от риболов и недоволстваха със скромния си улов на октоподи и скатове. Бяха заобградени от много пернати, които противно на тяхното настроение се радваха на малките рибки, които бяха попаднали в мрежите им.

Постепенно започнаха да идват повече хора и закупихме билетите си за дву-моторната лодка, която скоро щеше да отплава към островите. И да – разбира се, че смъкнахме цената.

Преди да отидем към островите се приближихме до плаж, на който бе изрисувано цвете.

Легендите за цветето били три: Първата гласи, че племето населявало тези земи е извличало сок от кактусите, благодарение на който са получавали халюцинации и са комуникирали с техните Богове. Втората – пирати са нарисували цветето, за да обозначат посоките. И последната – цветето се е появило само, от нищото, благодарение на климатичните условия. Екскурзоводът ни подкани сами да изберем, тази, на която да вярваме. Аз си избрах първата, а Антон втората, третата сякаш и на двама ни се видя безумна.

Засилихме се право към островите, които изведнъж се откриха пред нас в предвид лошото време. Пристигайки веднага забелязохме няколко пингвина, които приповдигнаха настроенито в нас.

По-късно забелязохме какво всъщност представляват островите. Бяха се образували много тунели под които минаваше водата, а върховете на островите бяха покрити с милиони птици, за които това бе перфектното място за обитание, тъй като можеха да си почиват под образувалите се тунели. Точно поради този факт остворите Балестас са толково гъсто населени от различни видове птици.

Нашата кратка обиколка на единият от островите започна, като постоянно срещахме морски лъвове, които спяха или просто си почиваха, а по-малките от тях пък си играеха.

Мъжките морски лъвове достигат 300кг, а женските са далеч по-елегантни със скромните си 100кг. Мъжките имат по много жени, но най-много до 15, 16 женски с един мъж, може да се брои за изневяра.

Полюбувахме се на няколко семейства морски лъвове и многобройни ята с птици и се отправихме обратно към кеят на Паракас. Няма да крия, останахме малко разочаровани, поради факта, че нямахме много време да прекараме около островът, тъй като слизането на територията на морските лъвове е забранена. Но все пак се радвахме, че имахме възможността, да видим тези непознати за нас симпатични животни.

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.