13 интересни факта за Перу

В Перу прекарахме два месеца и видяхме невероятни пустини, високи планини, вулкани, страхотни пейзажи и плавахме по река Амазонка, но така и не можахме да се „докоснем“ до Перуанците, по начинът по който го направихме в Чили и Боливия. Въпреки това ето някои интересни факти, които ни направиха впечатление:
1. Перу е голяма по площ държава и всеки отделен район на страната се различава по култура, храна, хора, цени и пр. Около езерото Титикака и в Амазония, хората ни изненадаха с невероятната си топлота, докато в другите части на страната те показваха известна предубеденост към туристите.
2. Автостопът в Перу е кошмар за всеки решил да прекосява Перу с малък бюджет! Колите не спират, дори и не поглеждат към стопиращите, ако по някакво чудо някой спре, то тогава пита за сума равносилна на цената на автобуса.
3. Мнозинството от Перуанци ни питаха за пари. Много често хората са ни казвали със или без основания „Ооо вие имате много пари“.
4. Цените за чужденци са различни от тези за местни. Перуанците, виждайки туристи винаги „надуват“ цените, което ни е карало да преговаряме питаме предварително, каква е сумата за дадена стока или услуга. Често ги хващахме неподготвени в опита им да ни „метнат“.
5. Перу е една от държавите в света славеща се със силна минна индустрия. Произвежда мед, злато, сребро, цинк и др.
6. В Перу освен официалният език – Испански, се говори Кешуа, Аймара и още над 30 различни диалекта.
7. В Перу се намира най-големият град в джунглата – Икитос с население 500 000 и до там се стига само по вода или по въздух.
8. Всичко в Перу е ИНКА. Инките са били древните обитатели по тези земи и Перуанците са много горди с това. Пример: Инка Кола, Инка масаж, Инка хотел, Инка аптека, Инка чай, Инка терапия и разбира се Инка интернет. Всичко, което предлагат на туристите носи в името си Инка.
9. Перуанците имат мания да слагат етикети, на туристическите си атракции, че са най-големи, най-дълбоки, най-високи, най-дълги и всичко най най, а всъщност реалноста е различна.
10. В поведението на Перуанците се долавя егоизъм и арогантност. Обща черта, която често срещахме по време на престоят ни там, като при мъжете, те са по-силно изразени.
11. В Перу „кошчето за боклук е прозореца“ е общо мото за народът. Много граждани си изхвърлят боклуците на пътят, а когато пътувахме с кораб, боклукът отиваше право в реките на Амазония.
12. Из шумните градове на Перу е пълно с така наречените мото таксита.
13. Перу разполага с много цветни пейзажи – бяхме както в пустиня, така и в дълбока джунгла, бели 5000 хилядни върхове и плажове привличащи туристи.
Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.