Архитектурното чудо на Колумбия – Лас Лахас

Преди да разберем, че мисията Ла Макарена е невъзможна решихме да се отбием на второто архитектурно чудо в Колумбия – светилището Лас Лахас. Учудващо за нас, когато пристигнахме, разбрахме, че тази църква е сред най-атрактивните в света поради 2 причини: мястото, където е построена и легендата, която стои зад нея.

Божият храм се намира в дълбините на каньонът на река Гуаитара, което прави красотата около храмът и самият храм още по живописни. Легендата разказва, че по време на силна буря майка и глухонямата й дъщеря намерили обежище в пещера. Там детето проговорило за пръв път на родната си майка с чудните думи казващи, че Дева Мария й се е явила. Майката на момичето разказала историята на местния свещенник и те заедно решили да построят храм именно на тази пещера. Строежът е започвал и се е преустановявал многобройни пъти, докато в началото на 1900г., най-после със средства събрани от жителите живеещи наоколо, строежът се възобновява и бива завършен през 1949г.

Името Лас Лахас идва от името на камъните върху които е построена базиликата. Тези камъни селяните са използвали за направата на своите къщи. Именно и те представляват източната стена на светилището.

Преди да влезем в църквата, решихме да огледаме тази главозамайваща конструкция от всички възможни точки за наблюдения. Изкачихме се по стълби в близост до водопад, от където можехме да видим църквата с минаващата под нея река и да наблюдаваме всички туристи взимащи си селфи и тези, които се възползваха от помощта и на селфи стиковете (нещо много нашумяло не само в Европа, но и в Южна Америка). Няма да отречем, че ни развеселиха – усмивките породени от появата на селфи стик винаги са ни изумявали.

След като видяхме и разгледахме църквата отгоре, се спуснахме по тънките пътечки, минаващи под църквата в близост коритото на реката.

Намерихме удобен малък плаж, лишен от присъствието на туристи и се наслаждавахме на гледката и спокойстието от тази друга гледна точка.

Чак като огледахме уникалната катедрала от всички възможни места, се отправихме и към самата нея и каменният мост в ролята на площадка, през който се стига до църквата.

Оценихме великолепното архитектурно чудо и поехме пак на път, след като убедително отказвахме на ресторантите предлагащи ни морски свинчета на грил. Да си признаем почти се навихме от фразата „Трябва да опитаме нещо ново“, но след като попитахме за цената – 40 000 песос (24лв) за цяло свинче, се отказахме напълно поне за сега и решихме, че може да почака. Това, което не можеше да почака бе търпението ни да се впуснем в тази нова, последна за нашето приключение страна.

Put your backpack hit the road and set yourself free!

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.