8 стъпки да посетиш Мачу Пикчу с нисък бюджет

Мачу Пикчу е дестинация топ 10 в цяла Южна Америка да не кажа и в света и привлича от „лачени“ до „простосмъртни“ пътешественици и туристи целогодишно.  Преди да хванем пътя към Латинска Америка бая хора се изредиха да ме питат едно и също: „Ще ходите на Мачу Пикчу нали?“ отговарях еднакво: „С много малък бюджет сме – много е скъпо там“. А и то в интернет какво може да намери човек fancy екскурзии от по 5-6000лв, резервации на билети месеци напред, ограничени влизания, труден транспорт, организирани турове и т.н. Неща, които всеки интересувал се за Мачу Пикчу е чел. Нещеш ли обаче, когато се озовахме на континента започнахме да се срещаме с различни пътешественици, които споделяха „low budget” начини да посетиш МП. Естествено липсваха ни някои важни детайли за закупуването на билети и транспорт, но като пристигнахме в Куско веднага се наредихме на 500метрова опашка пред билетната каса за Мачу Пикчу…знаехме, че това е единствения вариант за закупуване на билети, освен, ако не си резервирал няколко месеца по-рано онлайн.Сега ще изброя няколко съвета и стъпки, как може да посетите тайнственият град на инките, ако не без пари, то поне с малко и без никакви резервации:

  • Разбира се най-важното е първо да се доберете до Куско, ако пътувате от Европа имайте в предвид, че понякога по-евтиният вариант е да летите до столицата и да се предвижите с автобус или вътрешен полет до Куско.
  • Намерете улица Антонио Лорена – от там тръгва всякакъв транспорт (17-20лв) до Санта Мария (град в близост до Мачу Пикчу, който е и добър вариант за по-евтина нощувка)
  • От Санта Мария вземате такси до Хидроелектрика (9лв)
  • От Хидроелектрика до Агуас Калиентес (селото под Мачу Пикчу) има 11км, които се вървят пеш по релсите на влака, много хора го правят. Отнема около 2 часа.
  • Ако сте с палатка – настанявате си палатката в единствения къмпинг в началото на селото (9лв на човек), ако ли не препоръчвам резервация в някои от къщите за гости, тъй като там винаги е висок сезон
  • БИЛЕТИ – закупуват се без резервация и без лимит на ден от офисът в Агуас Калиентес, който работи до 20ч. Билетът е валиден до 2 седмици от датата на закупуването (70-80лв).
  • За да сте едни от първите влезли в Мачу Пикчу планувайте да сте там в 6ч сутринта, когато туристите с влаковете, автобусите и туровете още не са дошли. От Агуас Калиентес до МП пеш е около 1 час.
  • Носете си много вода и храна. Тайнственият град не е само това, което сме виждали на снимките в интернет. Мачу Пикчу заема огромна площ и спокойно може да прекарате денят там.

Има и други варианти за изкачване на Мачу Пикчу – чрез преход от 2 до 5 дни. Това да не плануваш си има и минуси, с Антон не знаехме за този вариант, затова не сме запознати с цени и условия.

Ако сте от хората, на които ходенето не им е страст, може да си резервирате билети за автобус или влакдо Агуас Калиентес или Мачу Пикчу. Обикновено това може да го направите от туристическите агенции в Куско, които ще ви убеждават, че това е единствения вариант, за достигане на крайната ви цел.

Весело изкарване!

Put your backpack hit the road and set yourself free!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.